Met een uit de kluiten gewassen tourautocar de Gentse binnenstad doorkruisen is geen sinecure maar na het klemrijden in de omgeving van wijlen de Leopoldskazerne, waar Pieter C. in illo tempore en in een aftandse Bedford zijn rijbewijs C behaalde, gaat de tocht vlot richting het uFo-gebouw. De meegereisde gids geeft duiding bij ‘Op het op’, een conceptueel taalwerk van Lawrence Weiner dat in samenwerking met de signalisatie-afdeling van het Communicatiehuis aan de gevel werd opgehangen.
Dat je TRACK beter fietsend bezoekt is ook niet juist. Behendig loodst de chauffeur ons over en naast de Leie, de Opera en het oude gerechtsgebouw, laat zwierig de Coupure links liggen en draait rechts naar de Korenlei.
We genieten er van de werken van kunstenaars Michaël Borremans en Mekhitar Garabedian aan de Vleeshuisgevel, van de zalige koelte van de valavond en de gezellige drukte langs de monumentale pakhuisgevels aan de oevers van de Leie.
Gewapend met een flesje water rijden we Gent buiten, richting Rabotwijk. De Stad investeert er in openbaar groen en kwalitatieve en betaalbare woningen, voedt het aanbod van winkels en stimuleert het engagement van bewoners. TRACK is op deze Tondelier-site geland met een aantal indrukwekkende werken. Een periculeus laatavondbezoek aan het kunstwerk van Peter Buggenhout in de voormalige boksclub The Golden Gloves en de ‘boomhut’ van Benjamin Verdonck in het Vogelenzangpark in de schaduw van het nieuwe gerechtsgebouw zal zeker in ieders geheugen bewaard blijven.
Tijdens de terugtocht naar het S.M.A.K. kan slechts één iemand de vragen van de korte quiz correct beantwoorden waardoor hij meteen, samen met zijn echgenote, een verblijf in het ‘Hotel Gent’ aangeboden krijgt. Hotel Gent is als kunstwerk voor TRACK door de Japanse kunstenaar Tazu Rous gebouwd op 23 meter hoogte rond de klok op de toren van het Gentse Sint-Pietersstation.
Voor al wie deze unieke klokketorennacht aan zich voorbij zag gaan werden de Kleenex-dozen bovengehaald en bij het gesmaakte hapje en drankje in het S.M.A.K. werd gezellig nagepraat. Jeugdherinneringen kwamen bovendrijven: “In het Citadelpark hier vlakbij heb ik dikwijls aan de grot gezeten”.
Inderdaad: SHARE. INSPIRE. CONNECT.